Quantcast
Channel: Nyheter – HSMAI Norway
Viewing all 1998 articles
Browse latest View live

Håvard Werkland hos Scandic Nidelven i Trondheim til topps i NM i Kokkekunst 2018

$
0
0

Ti kokker har denne uken kjempet om seieren og Kongepokalen i NM i kokkekunst, som ble arrangert i Trondheim 26. og 27. september. Etter to dagers intensiv jobbing, ble Håvard Werkland hedret med HMK pokal torsdag kveld. I tillegg til norgesmestertittelen, får han delta i Nordisk mesterskap på Island neste år, og automatisk en plass i «veien videre til Årets kokk 2019».

Blant deltagerne i årets konkurranse har det vært mange dyktige kokker, med konkurranseerfaring både fra tidligere NM, Årets Kokk og Bocuse d’Or. Konkurransen hadde derfor et meget høyt nivå, og Håvard Werkland kan med stolthet smykke seg med tittelen norgesmester i Kokkekunst 2018.

Oppgaven

I konkurransen er det blitt benyttet norske råvarer av høy kvalitet, med lang historie, i kombinasjon med mer trendy og nye råvarer:

Forrett

Hel, norsk piggvar, oppdrett, 2-3 kg, og hel taskekrabbe fra Hitra eller Frøya.
Reddikmix fra Hasle gård, sjalottløk fra Kåterud gård og Norsk Sellerirot.
Retten besto av piggvar som hoved-råvare, og de andre ingrediensene inngikk i retten.

Hovedrett

Ytrefilet av norsk urfe, med fettkappe og mørbrad av urfe fra Nortura. Norsk rosettkål, norsk svartkål og Tine smør.

Retten besto av både ytrefilet og mørbrad, de andre ingrediensene inngikk i retten.

Dessert

Valrhona Caraibe 66 prosent, og Tine seterrømme, norsk hokkaidogresskar fra Østfold, lime, sitron og appelsin.

Dommerne

Hoveddommer var Dennis Rafn, Danmark.
Smaksdommere: Lars Erik Undertun, Sven Erik Renaa, Lars Lian og Espen Aunaas
Plassdommer var Jan Kåre Johansen.

Hoveddommer og smaksdommernes viktigste oppgave har vært å bedømme anretning, presentasjon og smak. Plassdommere har bedømt mise en place, hygiene, korrekt yrkesmessig håndverk og tid.

Foto: Håvard Werkland jobber til daglig som kokk på Scandic Nidelven i Trondheim. Foto fra Norske Kokkers Landsforening.


Hotel Norge inviterte hele Bergen på festaften

$
0
0

Det ble en festaften uten like da den offisielle åpningen av Hotel Norge by Scandic gikk av stabelen torsdag kveld. Så mange som 3000 jublende bergensere trosset regnværet, og deltok på gratiskonsert med Sigrid, mens over 600 inviterte gjester fikk oppleve intimkonsert med Röyksopp.

– At så mange bergensere trosset gråværet, og stilte opp sammen med hotellets gjester og ansatte, var helt fantastisk. Dette ble en fest jeg sent vil glemme, sier Svein Arild Steen-Mevold (under), administrerende direktør i Scandic Hotels Norge i en pressemelding.

Administrerende direktør Svein Arild Steen-Mevold i Scandic Hotels Norge. Foto fra NHO Reiseliv.
Administrerende direktør Svein Arild Steen-Mevold i Scandic Hotels Norge. Foto fra NHO Reiseliv.

Hyllet byen

Hotel Norge åpnet dørene i juni i år, etter å ha vært stengt for totalrenovering i nesten to år. Likevel var det var først i går at den offisielle åpningen fant sted, ettersom møterom og ballsal har blitt pusset opp i sommer.

Åpningsfesten og gratiskonsertene var en hyllest til Bergen. Både Sigrid og Hot 8 Brass Brand fra New Orleans spilte for bergenserne utenfor Hotel Norge. Senere på kvelden var 600 inviterte gjester med på intimkonsert med Röyksopp.

– For en kveld og for en begeistring blant alle som møtte opp. Åpningsfesten ble akkurat et slikt møte mellom byen og hotellet som vi hadde drømt om. Nå ser vi frem til å arrangere mange flere gode opplevelser for lokalbefolkning og gjester i tiden fremover, sier hotelldirektør Lise Solheim Haukedal (under).

Hotel Norge by Scandics direktør Lise Solheim Haukedal. Fotograf: Francisco Munoz.
Hotel Norge by Scandics direktør Lise Solheim Haukedal. Fotograf: Francisco Munoz.

Ballsal og møterom i moderne drakt

Gjennom hele sommeren har byggearbeidene pågått, for å gjøre møteromsavdelingen klar til en travel høst. Sist uke åpnet endelig hotellets moderne møterom, med en nordisk look, deriblant «Ballroom», med kapasitet for inntil 250 gjester

Hotellets nye Meeting Studios har topp moderne, lyse og fleksible møterom, med fantastisk utsikt over Lille Lungegårdsvann. Gjestene kan velge mellom tre lekre «studioer», med fleksible løsninger, fire «studioer» med plass inntil tolv personer, en eksklusiv Studio Suite, med behagelig lounge og plass for inntil tolv personer. I tillegg til tre flotte chambres séparées, med plass for inntil åtte personer.

– Vi har fått en drømmestart. Gjestene har strømmet til hotellet, og tilbakemeldingene har vært gode. Nå er vi glade for at også møterommene er ferdige, slik at gjestene kan utnytte alle hotellets fasiliteter til fulle, sier Haukedal.

Trekkplaster for nye nasjonaliteter

I sommer har Hotel Norge allerede rukket å bli et naturlig valg for nasjonaliteter som har vært lite representert blant turistene i Bergen. Nordmenn er naturlig nok den største gjestegruppen. Mer overraskende er det kanskje at Midtøsten, ledet an av De Forente Arabiske Emirater, Saudi Arabia og Qatar, er hotellets nest største marked, etterfulgt av USA.

– Dette er kjøpesterke turister, som ønsker seg overnatting og aktiviteter av svært høy kvalitet, når de besøker Norge. Som eneste hotell i Bergen, har vi en egen livsstils-concierge i Yngve Hansen, og hans viktigste arbeidsoppgave er nettopp å legge til rette for unike opplevelser for våre gjester. Et eksempel er at vi i løpet av kun seks uker i sommer har videreformidlet helikopterturer for millionbeløp, sier Solheim Haukedal.

Toppfoto: Fra åpningsfesten for Hotel Norge by Scandic i Bergen sentrum torsdag 27. september 2018. Foto fra Scandic Hotels.

Clarion Hotel inngår samarbeid med Tise: legger ut restauranten på gjenbruks-app

$
0
0

Clarion Hotel har inngått samarbeid med gjenbruks-appen Tise. Sammen vil de teste ut flere former for gjenbruk på hotellene, og nye måter å inspirere gjester og ansatte til å tenke nytt om å handle brukt. Nå kan du sikre deg mye av det gamle restaurantinventaret ved Clarion Hotel & Congress i Trondheim på Tise. Alt til inntekt for gatemagasinet Sorgenfri.

– Dette er et fantastisk spennende samarbeid, og passer godt inn i vår bærekraftsvisjon. Å gjenbruke og samtidig bidra i lokalsamfunnet kjennes som vinn-vinn. Vi håper at vi kan gjennomføre dette på flere av våre hoteller i fremtiden, sier Jessica Castegren, Head of Marketing & Communication i en pressemelding.

Selger restauranten i Trondheim til inntekt for Sorgenfri

I forbindelse med oppussing av restauranten ved Clarion Hotel & Congress i Trondheim, selger hotellet mye av gammelt inventar og servise via Tise. Inntektene går uavkortet til byens gatemagasin, Sorgenfri. Her kan Tise-brukere sikre seg alt fra designerlamper fra Foscarini, til puter fra Claudia Aryes, og lysestaker fra Storm.

Hotellkjeden har, gjennom sitt lange miljøengasjement, lenge hatt et krav om mest mulig gjenbruk av utgåtte møbler og utstyr fra hotellene, og har ved flere anledninger donert inventar til ulike organisasjoner. Nå ønsker de å oppfordre enda flere til å kjøpe og selge brukt.

– Med en egen bedriftsprofil på Tise viser Clarion at de er opptatt av bærekraft og gjenbruk. At inntektene i tillegg går til Sorgenfri-prosjektet i Trondheim, syns vi er ekstra fint. Profilen blir en spennende markedsføringskanal, og vi syns Clarions initiativ er supert, sier Karoline Linnea Svenungsson, partneransvarlig i Tise.

Foto: Clarion Hotel inngår samarbeid med Tise. Foto fra Clarion Hotel.

TUIs nordiske reklamekonsept blir globalt

$
0
0

For to år siden gikk reiseselskapet TUI gjennom en navnendringsprosess, der kampanjekonseptet For You ledet an kommunikasjonen i alle kanaler. Konseptet har fungert så godt at TUI Nordic nå blir kampanjeansvarlig for samtlige av TUIs markeder.

– Dette er jo en enorm tillitserklæring, og det å få utarbeide konsepter for alle våre markeder, byr på spennende muligheter og en stor dose ansvar. Tanken er nå at våre kunder i Frankrike eller Belgia vil se samme varemerke-kommunikasjon som vi gjør her i Norden, sier Lisa Rönnberg, ansvarlig for Content & Campaign.

For You

Konseptet, som har vært svært synlig her i Norden siden 2016, er utarbeidet i samarbeid med det svenske byrået Forsman & Bodenfors. Byrået står bak flere svært vellykkede kampanjer.

– Vi har lykkes med å utarbeide et konsept som skiller seg ut på et ellers ganske generisk reiselivsmarked. Vi vil styre arbeidet fra Norden, og hjelpe våre internasjonale kolleger med det vi har oppnådd her, sier Rönnberg.

Norden, Nederland, Belgia, Frankrike, Østerrike, Sveits og Tyskland vil snart ta del i kommunikasjonskonseptet Lisa Rönnberg og hennes team har utarbeidet.

Foto: TUI Nordics Content & Campaign-team. Foto fra TUI Nordic.

Nordic Choice Hotels inntar Halden

$
0
0

Clarion Collection Hotel Park Halden er Nordic Choice Hotels’ aller første hotell i den sjarmerende småbyen i Østfold. Hotellet åpnet dørene mandag 1. oktober.

Clarion Collection Hotel Park Halden er et hotell med lang historie i veggene. Hotellet har en sentral beliggenhet like utenfor bykjernen, hvor byens severdigheter, shopping og uteliv er en kort spasertur unna, skriver Nordic Choice Hotels i en pressemelding.

Med 64 delikat innredede rom og flere eksklusive suiter, vil gjester som besøker den lille byen med de store opplevelsene nyte et opphold som står i stil med byens sjarm.

– Vi er både glade og stolte over å ytterligere forsterke vår posisjon i Norge med dette flotte hotellet. En fantastisk destinasjon som Halden, har nå et like fantastisk hotell til å huse alle som vil ta turen til byen. Dessuten ligger hotellet rett ved grensen mellom Sverige og Norge, noe som er ekstra spesielt for meg som er svensk, sier kjededirektør for Clarion Collection Hotel, Richard Svartvik.

Hotellet byr også på gode møte- og konferansefasiliteter med kapasitet for opptil 150 personer i sin største konferansesal. Fra hotellet er det nærhet til Høgskolen i Østfold, og ikke minst kjente Fredriksten festning, som troner høyt over byen.

Clarion Collection Park Hotel Halden

Åpnet 1. oktober 2018
64 rom
Gym og badstue
Konferansefasiliteter

Foto: Clarion Collection Hotel Park Halden er åpnet. Foto fra Nordic Choice Hotels.

Slik blir Sommerro-hotellet i gamle Oslo Lysverker

$
0
0

Etter nyttår starter restaureringen og ombyggingen som skal gi kvartalet i Sommerogaten 1, tidligere Oslo Lysverker, en ny storhetstid. Våren 2021 åpner det igjen som prosjekt Sommerro, med hotell, boliger, restauranter og kulturscene. Vestkantbadet bevares. Det samme gjør kunst, arkitektur og detaljer fra interiøret. Målet er å blåse nytt liv i en unik del av norsk designhistorie, og åpne dørene for et bredt publikum.

– Dette bygget er en skatt. «LYS, KRAFT, VARME» er hugget inn i steinen ved inngangen, og jeg lover at når dette bygget gjenoppstår våren 2021, vil det stråle langt utover by- og landegrenser. Vi vil gi nytt liv til Solli plass, og i tillegg skape en ny stolthet for norske arkitektur- og designstorheter, sier Petter A. Stordalen, grunnlegger av Nordic Hotels & Resorts, og en av byggets eiere.

Se fotogalleri et stykke ned i artikkelen

Prosjekt Sommerro vil bestå av et hotell, med tilhørende villa, på totalt 252 rom og suiter, flere barer og spisesteder, inkludert en sirkelformet takrestaurant på over to etasjer, som får utsikt over hele byen. Kvartalet vil også inneholde 80 leiligheter og en kulturscene som rommer 700 personer.

Vestkantbadet lever videre

Vestkantbadet bevares. Bassenget skal drives av hotellet, men være åpent for publikum – så det vil fortsatt være mulighet for å ta sitt faste morgenbad der, som i dag. I tillegg får hotellet et eget svømmebasseng på taket, som Oslos eneste takterrasse med bademuligheter. Mellom byggene kommer grøntområder og små torg. Det tidligere gule ambassadebygget i Inkognitogata skal restaureres, med 16 suiter til utleie.

– Fra å være et lukket kontorbygg med adgangskontroll, vil dette viktige kulturminnet bli åpent og tilgjengelig, og preget av liv og aktivitet. Nybyggene på baksiden vil bygge opp under dette – og kvartalet vil åpnes opp. Det er meningsfylt og spennende å få frem fra glemselen de unike elementene og de mange historiene som sitter i veggene her. Dette er et prosjekt med like mye kjærlighet for det som har vært, som entusiasme for hva det kan bli, sier Gunnar Bøyum, administrerende direktør i Aspelin Ramm.

Tett samarbeid med byantikvaren

Bygget fra 1931 er tegnet av arkitektduoen Andreas Bjercke og Georg Eliassen, som også sto bak blant annet Sjømannsskolen, Jernbanetorget 2 (det tidligere hovedkontoret for Den norske amerikalinje) og hovedbygningen til Norsk Folkemuseum. Bjercke og Eliassen tegnet også Oslo Rådhus, sammen med Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson. Billedhugger Asbjørg Borgfelt og maleren Per Krogh har stått for utsmykkinger. Eierne har som mål å bevare mest mulig av det som har kulturhistorisk verdi, og skape et mest mulig tidsriktig interiør. Samarbeidet med byantikvaren er tett og fruktbart.

– Vi har hatt et veldig godt og konstruktivt samarbeid med eiere og arkitekter så langt, og gleder oss til en spennende videreføring, frem til hotellet står ferdig. En vellykket gjenbruk av denne typen eiendom er avhengig av at eieren ser de eksisterende kvalitetene, og bygger videre på det, og ikke minst at man bruker dyktige fagfolk i alle ledd av prosessen. Her må man ha god kontroll på gjennomføringen, sier byantikvar Janne Wilberg.

Internasjonale designtalenter vil kaste nytt lys over norsk design

Det er Alice Lund og Adam Greco fra GrecoDeco som skal designe interiøret, i tett samarbeid med arkitektkontoret LPO Arkitekter. Den prisvinnende duoen er kjent for sitt detaljrike og gjennomarbeidede designarbeid, som kaster glans over gamle perler. De har blant annet stått bak London-hotellet The Ned, som åpnet i 2017, der ærverdige Midland Banks lokaler nå er blitt et av byens mest populære samlingspunkter.

Lund og Greco har startet en omfattende research i norsk arkitektur og design fra mellomkrigstiden. De har reist landet rundt og dypdykket i Nasjonalmuseets arkiver. Sammen har de pekt ut fire hovedinspirasjonskilder; interiør og utsmykking fra Oslo Rådhus, mønster og farger fra kunstneren og designeren Gerhard Munthe, skandinavisk art deco og europeisk funksjonalisme.

Fakta

  • Hotellet heter Sommerro
  • Eiere av bygget er Strawberry Brothers 40%, Aspelin Ramm 40% og Høegh Eiendom 20%
  • Hotellet skal driftes av Nordic Hotels & Resorts
  • Sterkt fokus på helse og trening. Vestkantbadet blir restaurert med basseng og badstuer, med flere behandlingsrom og et stort treningssenter for medlemmer.
  • Frogners første takterrasse med basseng, restaurant og bar
  • En kulturscene for opptil 700 gjester
  • Eventsal for opptil 250 personer og flere styrerom
  • 4 restauranter og 3 barer
  • Co-working-fasiliteter
  • En tilhørende villa med 16 suiter
  • 236 hotellrom som består av flere kategorier
  • Bygget og interiøret er fra art deco-perioden 1925-1935
  • Arkitekter er LPO Arkitekter
  • Interiørdesignere er GrecoDeco

Toppfoto: Gamle Oslo Lysverker i Sommerrogaten på Solli plass. Fotograf: Roberto di Trani.

Forlater Hurtigruta: mønstrer på hos cruisegigant

$
0
0

Med bakgrunn fra blant annet Carlsberg, Nespresso og senest som Vice President Global Sales i Hurtigruten, er Geir Kronbæck utnevnt til nordisk administrerende direktør i verdens nest største cruiserederi, RCL Cruises Ltd.

Kronbæck er gitt mandatet til å lede det delvis norskeide cruiserederiets nordiske satsing. Han tar fatt på oppgaven med en klar ambisjon om at enda flere skal velge å feriere ombord på noen av konsernets i alt 50 skip, som seiler på alle syv kontinenter, heter det i en pressemelding fra rederiet.

– På global basis er cruise den hurtigst voksende ferieformen, men det er et undervurdert feriealternativ for altfor mange i Norden. Potensialet vårt er betydelig, samtidig har bransjen samlet sett kanskje ikke lykkes helt med å formidle hvorfor nettopp cruise er en så attraktiv ferieform. Det å posisjonere cruise som et reelt feriealternativ til charter for enda flere, er noe jeg virkelig ser frem til å bidra til, sier Kronbæck.

Den nye Norden-sjefen tiltrer på et tidspunkt preget av høy aktivitet i konsernet. «Celebrity Edge» lanseres nå i november, «Spectrum of the Seas» i april, og man har ytterligere ti skip i bestilling. I høst ferdigstilles ny cruiseterminal til to milliarder kroner i Miami, og som det første cruiserederiet åpner RCL Cruises Ltd en spesialbygget destinasjon, CocoCay ved Bahamas, i mai 2019. Og i 2019 jubilerer også rederiet. Da er det 50 år siden selskapet ble stiftet av de norske rederiene Anders Wilhelmsen & Co., I. M. Skaugen og Gotaas-Larsen.

– Vi tar med oss det beste fra historien vår når vi nå legger et fundament som, gjennom nær dialog med våre samarbeidspartnere, skal sikre fortsatt fremtidig vekst i Norge og Norden. Vi skal også fremover ikke bare å innfri, men søke å overgå de forventninger og krav som kunder og omverden har til oss. Det inkluderer alt fra passasjerenes ferieopplevelse til bærekraftig miljøforvaltning, sier Kronbæck.

– Jeg er veldig takknemlig for at Geir takket ja til å bli General Manager Nordics i RCL Cruises Ltd. Han har en svært bred erfaringsbakgrunn fra en rekke sterke merkevareaktører, som Nespresso, Findus, Carlsberg og sist, men ikke minst, Hurtigruten. Med base på vårt nordiske regionskontor i Oslo, ser vi frem til at han nå skal lede arbeidet med å utvikle våre tre merkevarer, Royal Caribbean International, Celebrity Cruises og Azamara Club Cruises videre i Norden, sier Stuart Leven, Vice President EMEA og Managing Director i RCL Cruises Ltd.

Foto: Geir Kronbæck, nordisk administrerende direktør i RCL Cruises Ltd. Foto fra RCL Cruises Ltd.

Norwegian med god passasjervekst i september

$
0
0

Passasjerveksten fortsatte for Norwegian i september. Totalt valgte nesten 3,5 millioner passasjer å reise med selskapet denne måneden, en økning på ni prosent fra samme periode i fjor.

Totalt 3.446.854 passasjerer reiste med Norwegian i september, 281.823 (ni prosent) flere enn samme måned i fjor. Den totale trafikkveksten (RPK) økte med 31 prosent, og kapasitetsveksten (ASK) med 32 prosent. Fyllingsgraden var 88,8 prosent for hele rutenettet, og 92,4 prosent på langrutene som betjenes av selskapets Dreamlinere, fordeller flyselskapet i en pressemelding.

Generelt er utviklingen i yield positiv, men påvirkes negativt av svensk passasjeravgift og økt gjennomsnittslengde per flyvning. Ettersom inntekten per passasjerkilometer er lavere på lengre flyvninger, faller selskapets yield med økt innslag av langdistanseruter.

Norwegian ble i september utnevnt til verdens grønneste flyselskap på transatlantiske ruter for andre gang, av det uavhengige miljøinstituttet The International Council on Clean Transportation (ICCT).

– Det er gledelig at et økende antall passasjer velger Norwegian når de skal ut og reise, ikke minst i jobbsammenheng. Veksten er størst på selskapets langdistanseruter, og etterspørselen er stabilt god. Igjen har det internasjonale miljøinstituttet ICCT denne måneden pekt på Norwegian som selskapet med desidert lavest utslipp over Atlanteren, noe som viser at en ny flyflåte er vinn-vinn for våre passasjerer, for miljøet og for selskapet, sier konsernsjef Bjørn Kjos.

Norwegian gjennomførte 99,4 prosent av de planlagte flyvningene i september. Punktligheten var på 80,2 prosent, opp 2,3 prosentpoeng fra samme periode i fjor.

Selskapets flåtefornyelse fortsetter i 2018. Norwegian fikk levert én fabrikkny Boeing 787-9 Dreamliner og to Boeing 737 MAX 8 denne måneden. Totalt for året får Norwegian levert elleve Boeing 787-9 Dreamlinere, tolv Boeing 737 MAX 8 og to Boeing 737-800. Med en gjennomsnittsalder på 3,7 år, er Norwegians flyflåte blant de mest moderne og miljøbesparende i verden. Det aller viktigste et flyselskap kan gjøre for å redusere utslippene, er å investere i ny teknologi og nye fly.

Foto: Dreamliner-crew fra Norwegian. Foto fra Norwegian.


Historisk pris til Fjord Line under Danish Travel Awards

$
0
0

Fjord Line ble kåret til beste passasjerrederi under prisutdelingen Danish Travel Awards onsdag kveld.

– En stor ære og en velfortjent honnør til våre nesten 1000 medarbeidere, som hver dag yter en enestående innsats for Fjord Line, sier administrerende direktør Claus Riis i Fjord Line Danmark, i en pressemelding.

I en dansk-norsk forbrødring med markeds- og salgsdirektør Trine Lise Woldbæk, representerte Riis det norskeide fergerederiet under den årlige prisutdelingen, som i år ble arrangert for 24. gang. Rundt 350 representanter fra den danske reiselivsbransjen samlet seg i Cirkusbygningen i København, hvor i alt 18 priser ble delt ut.

– Medarbeidernes fortjeneste

Da vinnerne fikk sine navn ropt opp, var det med grunnlag i en samlet vurdering fra rundt 2000 medlemmer i analyseinstituttet Epinions utvidede Danmarksgruppe, og juryens tolkning av dette omfattende tallmaterialet. Og i kategorien for beste passasjerrederi med trafikk til og fra Danmark, var det altså Fjord Line som stilte sterkest, i konkurranse med Color Line, DFDS, Stena Line, Bornholmerfærgen, Scandlines, Smyril Line og Syltfähre.

– Prisen er en viktig bekreftelse på at vi gjør mye riktig i dag. Det gir oss ekstra motivasjon i vår målrettede jobb mot å bli det foretrukne valget for reisende mellom Norge og Danmark og motsatt vei. Dette er medarbeidernes fortjeneste. Vi er stolte av det de presterer, sier Woldbæk.

Fjord Line seiler i dag til Hirtshals i Nord-Danmark, fra de norske havnene sine i Bergen, Stavanger, Kristiansand og Langesund. I tillegg har fergerederiet daglige avganger mellom Sandefjord i Øst-Norge og Strømstad i Vest-Sverige.

Foto: Markeds- og salgsdirektør Trine Lise Woldbæk, og administrerende direktør Claus Riis i Fjord Line Danmark mottok onsdag prisen for beste passasjerrederi. Fotograf: Michael Stub.

Avinor Oslo lufthavn feirer 20 år

$
0
0

I dag er det 20 år siden åpningen av Norges nye hovedflyplass. Siden det har mer enn 386 millioner passasjerer reist til og fra Oslo lufthavn.

Den offisielle åpningen av Oslo lufthavn ble foretatt av Hans Majestet Kong Harald 8. oktober 1998, og lufthavnen ble med det Norges nye hovedflyplass. Det var Color Airs fly, med kaptein Tord Tangvik bak spakene, som sto for den første avgangen fra flyplassen. Flyet tok av klokken 06.58, og destinasjonen var Ålesund, Vigra, skriver lufthavnen i en pressemelding.

– Oslo lufthavn er, til tross for en litt omstridt start, blitt en gedigen suksess, og folk kan nå reise til og fra Norge mye lettere enn tidligere. Hele Norges lufthavn sørger for at trafikknettet vårt flyter, og med det realiseres det viktige kollektivtilbudet, som flytrafikken er, også til mange distrikter, sier samferdselsminister Jon Georg Dale, og fortsetter:

– Gratulerer med dagen og lykke til med videre utvidelsesplaner. Vi trenger en sterkt Oslo lufthavn, også i årene som kommer.

Åpning av nye Oslo lufthavn

Sommeren 2011 startet utbyggingen av nye Oslo lufthavn. Den besto blant annet av en helt ny pir, med et areal på 63.000 m². Terminalens areal økte med 117.000 kvadratmeter, og 27. april 2017 ble nye Oslo lufthavn offisielt åpnet av daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

– Det var viktig å ha sikker og stabil drift i hele byggeperioden, og at passasjerene ikke skulle bli berørt i særlig grad, samtidig som vi hadde god kapasitet. Det var et meget komplisert puslespill som ble gjennomført, og det kan vi takke alle våre dyktige ansatte og samarbeidspartnere for, sier konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen.

Ansatte er nøkkelen til suksess

Øyvind Hasaas tok over jobben til tidligere lufthavndirektør Nic. Nilsen i 2014, og hadde ansvaret for at nye Oslo lufthavn ble ferdigstilt i rute og på budsjett. I dag er han mest opptatt av hvordan man skal bruke den «nye» flyplassen til å skape best mulig reiseopplevelser.

– Da vi ferdigstilte nye Oslo lufthavn, ble vi gitt en god anledning til å ta steget opp blant de beste flyplassene i Europa. Nå er det rom for gode opplevelser, med bedre plass, flere serveringssteder og flere butikker. Vi tilbyr nå enda bedre fasiliteter til flyselskapene, og forhåpentligvis betyr det flere direkteruter til store og viktige markeder i verden. I sum skal norske og internasjonale reisende få en flyplass de blir veldig godt fornøyd med, sier han, og peker på hva han mener er nøkkelen til suksess:

– Det som gjør Oslo lufthavn virkelig unik, er menneskene som fyller den. Som lufthavndirektør gjør det meg imponert og stolt å se hvordan alle, på tvers av selskaper og miljøer, yter det lille ekstra for de reisende. Det vises på kundetilfredshets-undersøkelsene, punktligheten og, ikke minst, på vår attraktivitet hos flyselskapene.

Jubileumsuken

I forbindelse med jubileet vil ansatte i Avinor være synlige i terminalen hele dagen. Mellom klokken 08.00 og 17.00 på jubileumsdagen vil det bli delt ut cookies og tegnehefter for barn til de reisende, samt arrangert lykkehjul og konserter.

På Facebook er det blitt arrangert flere konkurranser, i samarbeid med Widerøe og SAS, hvor våre følgere kan vinne flybilletter. Mandag 8. og onsdag 10. oktober vil det bli publisert to nye konkurranser, der Oslo lufthavns følgere på Facebook vil få muligheten til å vinne en opplevelse på flyplassen, samt Cash Points fra Norwegian.

Den nye kapasiteten ved hovedflyplassen er på cirka 32 millioner passasjerer årlig. I 2017 hadde Oslo lufthavn 27,2 millioner reisende.

Flere prominente personer har ønsket å gratulere Oslo lufthavn med dagen.

Foto: Området etter passkontrollen på Oslo lufthavn bygges ut. Illustrasjon fra Nordic – Office of Architecture.

SAS med 17 nye ruter i sommerprogrammet 2019

$
0
0

SAS fortsetter å utvide sitt rutenett til og fra Skandinavia, og åpner 17 nye direkteruter, med seks helt nye destinasjoner. Faro i Portugal og Antalya i Tyrkia er nye destinasjoner fra Oslo. Fra Bergen og Stavanger starter flyselskapet nye ruter til Alanya i Tyrkia.

Marseilles, Firenze, Catania og Cornwall er noen av de nye destinasjonene man kan nå fra flere steder i Norge, via København og Stockholm, heter det i en pressemelding fra selskapet.

– Vi er glade for å kunne tilby et nytt sommerprogram for neste år, med flere nye ruter og en økning i antall flyvninger til fritidsdestinasjoner. Reisende med SAS kan nyte godt av gode produkter, både på bakken og i luften, inklusive høyhastighets WiFi, som er godt mottatt hos våre kunder, sier norgessjef of finansdirektør Torbjørn Wist.

I Norge øker selskapet kapasiteten i sommerhalvåret med fire prosent, i forhold til foregående år, parallelt med at det fortsetter å redusere skadelige utslipp gjennom flere miljøfremmende tiltak, og løpende innfasing av nye fly av typen Airbus 320 neo.

– SAS fortsetter å både utvide og forbedre rutetilbudet i sommerhalvåret, og vi evner å tilpasse produksjonen i samsvar med etterspørselen på markedet, fortsetter Wist.

– Økningen på fire prosent, for Norges del, er en disiplinert utvidelse, i en tid vi har sterkt fokus på en bærekraftig reise. Vi vil at flere skal reise med oss og oppdage verden, men med et stadig mindre klimaavtrykk, sier han.

Totalt utvider SAS ruteprogrammet med 17 nye ruter fra Skandinavia til sommeren. Oslo får nye direkteruter til Faro i Portugal og Antalya i Tyrkia, mens reisende i Bergen og Stavanger kan fly direkte til Alanya i Tyrkia. Øvrige destinasjoner som er nye i sommerprogrammet fra Skandinavia, er Catania på Sicilia og Firenze i Italia, og Marseilles i Frankrike, Cornwall Newquay i England, og Szczecin i Polen.

700.000 flere flyseter

Etterspørselen etter sommerreiser til Italia vokser, og SAS øker tilbudet fra Skandinavia til den apenninske halvøy og Sicilia, samtidig som antallet flyseter til de italienske destinasjonene øker med 90.000, i forhold til foregående sommer.

Selskapet satser også på Frankrike, og Marseille er en etterlengtet nyhet, som kommer neste sommer. Flyselskapet flyr direkte til havnebyen i Sør-Frankrike fem dager i uken fra Stockholm og København, med gode forbindelser fra Norge. Polen fortsetter også å lokke skandinaver, og SAS åpner nå en helt ny rute til Szczecin fra København. Selskapet vil nå tilby totalt seks destinasjoner i Polen.

Som et alternativ til storbyene på de britiske øyene begynner SAS nå også å fly til Cornwall, Newquay i sommermånedene.

Billettsalget til destinasjoner i sommerprogrammet 2019 starter tirsdag 9. oktober.

Foto: En datagenerert modell av SAS’ nye Airbus A320neo. Foto fra SAS.

Stjernemøte på restaurant Nova

$
0
0

Torsdag 1. november er det duket for et nordisk mestermøte på restaurant Nova. Da gjester Claus Meyer, grunnleggeren av det moderne nordiske kjøkkenet, og medgründer av verdenskjente Noma, Hotel Norge by Scandic. Bak grytene står Chef Advisor på Hotel Norge og Bocuse d’Or-vinner Ørjan Johannessen. Sammen skal de to utforme en spesialkomponert nordisk meny, som kun vil serveres denne kvelden.

– Dette blir en once in a liftetime-mulighet. Vi har åpnet for bookinger, og det gjelder å være tidlig ute for å sikre seg en av de 70 plassene. Kvelden vil bestå av et foredrag med Claus Meyer, om hans reise og matfilosofi, samt servering av en helt unik meny, skapt kun for denne kvelden, sier hotelldirektør på Hotel Norge by Scandic, Lise Solheim Haukedal (under), i en pressemelding fra Scandic Hotels.

Hotel Norge by Scandics direktør Lise Solheim Haukedal. Fotograf: Francisco Munoz.
Hotel Norge by Scandics direktør Lise Solheim Haukedal. Fotograf: Francisco Munoz.

Det moderne nordiske kjøkkenets far

Claus Meyer er en av verdens fremste restauratører, og han har for alvor satt nordisk mat på kartet internasjonalt. I tillegg til Noma, er han mannen bak Great Northern Food Hall (NYC), Bolivias beste restaurant, Gustu, og Michelin-stjernerestaurantene Studio (CPH) og Agern (NYC). Meyer har også, sammen med Fredrik Berselius, skapt Aska (NYC), som kan skilte med to Michelin-stjerner. 1. november kommer han til Bergen og Hotel Norge. Sammen skal Meyer og Bocuse d’Or-vinner Ørjan Johannessen komponere en unik og ekstraordinær nordisk smaksopplevelse.

– Claus Meyer er en av grunnleggerne av det moderne nordiske kjøkkenet. Med Noma har han åpnet verdens øyne for nordisk mat. Claus tar med seg spennende råvarer fra Danmark, mens jeg skal sørge for at vi får tak i det aller beste Norge har å by på. Det spiller ingen rolle om skalldyrene er fra Bergen eller Hitra, kun det beste er godt nok, sier Ørjan Johannessen.

Skal eksperimentere med lokale råvarer

Claus har en eksperimentell, nordisk matfilosofi, mens Ørjan sverger til enkelhet i sin matlaging. Begge er de enige om at hemmeligheten ligger i å utforske de beste lokale råvarene.

– Norge og Vestlandet har fantastiske råvarer, ikke minst fra havet, som jeg ser frem til å utforske sammen med Ørjan. Dette blir en festaften for alle som er glad i god mat og drikke, sier Claus Meyer.

Begrenset antall plasser

Bookingen er nå åpen for alle. Denne kvelden vil det kun være én servering, med 70 tilgjengelige plasser, og det fyller seg raskt opp. Reservasjoner kan gjøre på e-post til renate.morild@scandichotels.com.

Toppfoto: Claus Meyer og Ørjan Johannessen. Fotografer: Evan Sung og Kind (for Flyt Seaweed).

Flere passasjerer og fullere fly i september

$
0
0

Nesten fem millioner mennesker fløy til eller fra Avinors lufthavner i september, en oppgang på nesten tre prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

4.948.000 passasjerer fløy til eller fra Avinors 45 lufthavner i september, 2,8 prosent flere enn samme måned i fjor. Samtidig gikk antallet flybevegelser ned 5,9 prosent.

– Flere passasjerer med færre flyvninger skyldes større og fullere fly enn tidligere. Dette er positivt for økonomien til flyselskapene, og viser at flyselskapenes innfasing av nyere og større fly bidrar positivt til et mer effektivt luftfartssystem, sier Jasper Spruit, direktør for trafikkutvikling i Avinor.

Til utlandet gikk chartertrafikken ned 0,6 prosent, og rutetrafikken økte 3,6 prosent. Danmark, Spania og Storbritannia har den største andelen av passasjerer, med henholdsvis tolv, elleve og ti prosent av utlandstrafikken til og fra Avinors lufthavner.

– Vi har lagt bak oss en veldig varm og god sommer i Norge, som nok har påvirket chartertrafikken noe. Samtidig ser vi at et utvidet og godt rutetilbud, med nye aktører, gir en positiv effekt, sier Spruit.

Ålesund og Kristiansand leder an

Flere av Avinors store lufthavner hadde gode passasjertall i september. På Ålesund lufthavn, Vigra, reiste 6,6 prosent flere passasjerer i september, og i Kristiansand var det 5,6 prosent flere reisende. Oslo lufthavn kan også vise til gode tall, med oppgang på 3,6 prosent, sammenlignet med september i fjor. 2.593.000 passasjerer var innom Norges hovedflyplass, og det utgjør over 52 prosent av Avinors totale trafikk.

– Oslo lufthavn er Norges store knutepunkt innen luftfarten. Utvidelsen som stod ferdig i fjor, med spennende destinasjoner og nye ruter, samt et godt utbygd nettverk videre i Norge, gjør at Oslo lufthavn fortsetter å vokse, forklarer Spruit.

De andre store lufthavnene hadde også positive tall i september. Bergen hadde en passasjervekst på 3 prosent, Bodø på 3,6 prosent, Trondheim på 1,9 prosent, Stavanger på 1,7 prosent og Tromsø på 1,7 prosent.

Foto: Utsnitt fra terminalbygningen på Avinor Oslo lufthavn. Foto fra Avinor/Catchlight.

First og Belvar skaper europeisk hotellkjempe

$
0
0

De norske hotellselskapene First Hotels og Belvar slår seg sammen for å erobre Europa. Samlet omsetter selskapene for vel to milliarder kroner, men vil doble fra dagens nivå på kun to år.

Det nye konsernet får navnet Maribel, og har et tredelt og likestilt eierskap mellom de to eierne av Belvar, Mads Jacobsen og Rune Firing, samt grunnleggeren av First Hotels og Flying Elephant-konsernet, Asmund Haare. Foruten hotellkjedeselskapet First Hotels, bidrar Haare med hotelloperatør-selskapet Tribe Hotels i den nye konstellasjonen.

– Porteføljene står svært godt til hverandre, og dette er en av de gangene hvor totalsummen overgår verdien av enkeltfaktorene, sier CEO i Belvar, Mads Jacobsen.

Maribel vil fra starten av ha over 11.500 rom i porteføljen, i til sammen tolv land. Per i dag driftes hoteller under varemerkene First Hotels, Moxy og Courtyard by Marriott.

Store ekspansjonsplaner

Belvar er i løpet av få år blitt en betydelig europeisk samarbeidspartner til verdens største hotellkonsern, Marriott. Selskapet har signert avtaler for drift av over 9000 nye rom, i til sammen 45 hoteller, som skal åpnes i løpet av de kommende to årene. Da vil det nye konsernet samlet være representert i 15 land, med godt over 20.000 hotellrom. Samtidig vil omsetningen øke fra to til fire milliarder kroner, med en klar ambisjon om fortsatt vekst.

– Mads og Rune har gjort en formidabel jobb med å bygge opp Belvar til et av Europas mest spennende og ekspansive hotellselskaper. Sammen har vi god dekningsgrad i Europa, og selskapet er i drivende utvikling, sier Asmund Haare, som blir styreleder i det nye selskapet, mens Mads Jacobsen, Rune Firing og Simen Haare blir styremedlemmer.

Mads Jacobsen blir CEO i både Maribel og Belvar, mens Rune Firing fortsetter som styreleder i Belvar.

Neste generasjons driftsselskap

Europeisk hotellindustri er preget av store og tunge internasjonale aktører. Belvar, som er konsernets driftsselskap, rykker opp i øverste divisjon av europeiske driftsselskaper etter fusjonen, men vil beholde dagens effektive organisering.

– Organisasjonen til Belvar er relativt flat, og kommunikasjons- og beslutningslinjene er korte. På tross av at selskapet er ungt, og har betydelig geografisk utbredelse, oppleves organisasjonskulturen som tett og solid. Belvar representerer uten tvil neste generasjons hotelloperatør-selskap, og setter nye standarder for drift, bedriftskultur og innovasjon, sier Asmund Haare.

Med økt volum følger også økt relevans og attraktivitet for morgendagens hotellgjester og for porteføljeutvikling.

– En av de store motivasjonene bak fusjonen er å øke volumet betydelig. Ikke bare vil vi bedre konkurranseevnen, ved å hente ut stordrifts-fordeler, volumøkning vil også fungere som døråpner til nye markeder, både når det gjelder sluttkunder og når det gjelder vekst i antall hoteller, sier Mads Jacobsen, som legger videre vekt på at dette ikke minst vil gjelde for First Hotels.

– Vi vet at de fleste europeiske hoteller er kjedeuavhengige, en posisjon som blir mer og mer krevende som følge av de siste års enorme teknologiske utvikling. En av våre styrker er at vi er merkvare-uavhengige, noe som medfører at vi kan finne det varemerket som passer destinasjon, produkt og kultur best. Med First Hotels på laget har vi et brand som har bevist at de har et europeisk potensial, og med produkt og tjenester skreddersydd for enkeltstående hoteller, uavhengig av beliggenhet, sier Rune Firing.

Business as usual

Fusjonen vil også være positiv for hotellkjedens gjester og ansatte.

– Denne avtalen vil gi våre gjester flere First-hoteller å velge mellom, og større geografisk utbredelse, men de vil ellers merke lite til fusjonen, utover dette. For våre ansatte betyr dette først og fremst nye muligheter, i et enda større konsern. I fusjoner av denne størrelse er det naturlig at vi går nøye gjennom organisasjonene, og at det blir foretatt enkelte rokeringer, men vi ønsker å ha med alle dyktige kolleger med videre, sier Asmund Haare.

Også Belvar-hotellene vil driftes som normalt, og selv om den estimerte veksten er stor, holder selskapet døren åpen for nye varemerker.

– Organisasjonen vår er robust, og rustet for en betydelig porteføljevekst. Selv om vi i snitt åpner to hoteller i måneden de kommende 24 månedene, ønsker vi gjerne nye varemerker velkommen til Belvar, og fortsetter kommunikasjonen med potensielle samarbeidspartnere i tiden som kommer, sier Rune Firing.

Om Maribel

Etablert: 2018

Omsetning: Cirka to milliarder kroner

Portefølje: Over 100 hoteller, med mer enn 11.500 rom

Beliggenhet: Norge, Sverige, Island, Danmark, England, Skottland, Tyskland, Italia, Nederland, Spania, Polen og Belgia

Opererer hotell for varemerkene: First Hotels, Moxy og Cortyrard by Marriott

Styre: Asmund Haare er styreformann, med Rune Firing, Mads Jacobsen (CEO) og Simen Haare som styremedlemmer

Pipeline: 45 hoteller under oppføring, med samlet nær 10.000 rom, inkludert ytterligere merkenavn, som Moxy, First Hotels, Residence Inn, AC by Marriott og Marriott Hotels

Om Belvar

Etablert: 2011

Omsetning: Cirka én milliard kroner

Portefølje: 13 Moxy og tre Courtyard by Marriott (3551 rom)

Pipeline neste to år: 45 hoteller og over 9000 rom

Etablert i: Norge, Tyskland, England, Skottland, Italia, Polen, Nederland og Belgia

Om First Hotels:

Etablert: 1993

Omsetning: Cirka én milliard kroner

Portefølje: 92 hoteller, med til sammen 8331 rom

Etablert i: Norge, Sverige, Danmark, Island og Spania

Foto: Mads Jacobsen, Asmund Haare og Rune Firing. Foto fra First Hotels.

Singapore Airlines lanserer verdens lengste flyrute

$
0
0

I dag, torsdag 11. oktober, lanserer Singapore Airlines (SIA) verdens lengste flyrute, mellom Singapore og New York. Nonstop-turen vil ta 18 timer og 25 minutter, og blir også jomfruturen for det helt nye flyet, av typen Airbus350-900 Ultra Long Reach (ULR).

Flyselskapets nye Airbus letter i kveld fra Singapore, klokken 23.35 (norsk tid: 17.35), og tar fatt på den 16.700 kilometer lange reisen til New York – verdens lengste kommersielle flyrute, heter det i en pressemelding fra Singapore Airlines.

Flyet vil kun ha to klasser: 67 seter i Business og 94 seter i Premium Economy Class. Om bord er det lagt vekt på komfort og velvære. Blant annet har flyselskapet utviklet egne retter, et eget søvnprogram, og mosjonsprogram for de 161 passasjerene.

Åpner Singapore – Los Angeles i november

2. november åpner selskapet også en nonstop-rute til Los Angeles, og ved utgangen av 2018 vil det ha 27 nonstop-flyvninger i uken til USA.

Singapore Airlines blir det første flyselskapet som tar i bruk de nye flyene av typen A350-900 ULR, spesielt tilpasset lengre ruter.

Foto: En Airbus350-900 Ultra Long Reach (ULR) fra Singapore Airlines. Foto fra Singapore Airlines.


Rådgivere valgt for utbyggingsprosjekt ved Tromsø lufthavn

$
0
0

En viktig milepæl i terminalprosjektet for Tromsø lufthavn er nådd. Rambøll Norge AS og Nordic – Office of Architecture er valgt som rådgivere i prosjekteringsarbeidet.

Avinor skal bygge ut lufthavnen i Tromsø. Skisseprosjektet er ferdigstilt, og prosjektet er kommet over i forprosjektfase. I den forbindelse er det blitt gjennomført en anbudsrunde på rådgivergruppe. Avinor mottok tilbud fra flere velrenommerte aktører, og etter å ha gjennomført en grundig evaluering og forhandlingsrunder, er det besluttet å tildele Rambøll Norge AS og Nordic – Office of Architecture kontrakten.

Den omfatter arkitekt og alle rådgivende ingeniørfag som er nødvendig for å levere forprosjektet, samt detaljplanlegging og oppfølging i byggetiden, for terminal og flyoppstillings-plasser i Tromsø. Ved full gjennomføring og bestilling av samtlige opsjoner, antas oppdraget å kunne ha varighet fra kontraktsinngåelse medio 2018 til 2021/22. Avtalens verdi i forprosjektfasen er på cirka 25 millioner kroner.

– Med både rådgivere og lokal prosjektledelse på plass, får vi nå god fremdrift i prosjektet. Vi vil fremover jobbe med tidsplanen, og vil ha detaljene rundt denne klare på nyåret. Prosjektet har høy prioritet, da trafikkveksten i nord forventes å fortsette, og vi gleder oss til å kunne få bedre kapasitet og fasiliteter i Tromsø. I mellomtiden er utbedringen av toalettene ferdigstilt, og området rundt sikkerhetskontrollen skal utvides, forteller Thorgeir Landevaag, divisjonsdirektør i Avinor.

– Tromsø lufthavn er et viktig knutepunkt, både regionalt og nasjonalt – en arktisk hub, som forbinder nord og sør. Sammen med Avinor gleder vi oss til å utvikle Tromsø lufthavn til en effektiv, brukervennlig og fremtidsrettet lufthavn. Rambøll og Nordic – Office of Architecture er svært glade for tildelingen, og ser frem til et godt samarbeid, sier tilbudsansvarlig i Rambøll, Even Brobak, og ansvarlig partner i Nordic – Office of Architecure, Bjørn Olav Susæg.

Foto: Illustrasjonsfoto av ny terminal Tromsø. Foto fra Avinor.

Scandic Nidelven norgesmester i frokost – igjen

$
0
0

Scandic Nidelven er Norges ubestridte frokosthotell. For tolvte gang har Trondheims-hotellet vunnet kåringen Twinings Best Breakfast – det uoffisielle norgesmesterskapet i hotellfrokost. Scandic Hell fulgte opp med en knallsterk tredje plass.

– Scandic Nidelven beviser nok en gang at de serverer Norges beste frokost, og Scandic dominerer dessuten konkurransen med to hoteller på pallen, og ti av 19 fylkesvinnere. Kåringen levner ingen tvil om hvilken hotellkjede som gir gjestene den beste starten på dagen, sier Morten Malting, direktør for mat og drikke i Scandic Norge, i en pressemelding.

NM i frokost

Det er en omfattende kartlegging av norske hotellfrokoster som ligger bak kåringen av landets aller beste hotellfrokost. Mer enn 400 frokoster i hele Norge er vurdert av arrangør Haugen-Gruppen, og det er til sist en uavhengig jury, ledet av TV 2-kokk Wenche Andersen, som kårer vinneren.

Kjetil Vassdal er hotelldirektør på Scandic Nidelven, og han vet bedre enn de fleste at dette er en seier som krever målrettet og hardt arbeid over tid.

– Jeg er først og fremst fantastisk stolt og glad på vegne av alle mine medarbeidere, over at vi lykkes nok en gang. 365 dager i året står vi grytidlig opp for å gi våre gjester den best tenkelige starten på dagen, gjennom kvalitetsprodukter laget fra grunnen av, med de beste råvarene, gjerne lokale. Men det viktigste er at vi lager all mat med kjærlighet, og at vi yter genuin og personlig service. Mye av maten tilberedes ute i frokostsalen, slik at vi skaper en unik kontakt mellom kokker og frokostgjester. I tillegg vil jeg berømme frokostservitørene, som utrettelig rydder, serverer og skjenker kaffe og te ved bordene, alltid med et smil, uansett hvor tidlig det er, sier han.

Tøff konkurranse

Med hele tolv av 14 mulige seire, er det mange som ønsker å dytte Scandic Nidelven ned fra frokosthegemoniet. En konsekvens av det er at konkurransen hotellene imellom og kvaliteten på norske hotellfrokoster trolig aldri har vært høyere. Det er en utvikling som gleder Tom Bovim, markedssjef i Haugen-Gruppen.

– Det er spennende å se hvordan mange hoteller har et fantastisk fokus på frokost, og konkurransen er tettere og tøffere enn noensinne, noe som betyr at hotellgjestene får stadig bedre tilbud, forteller han.

Frokosten avgjør hotellvalget

At nordmenn er opptatt av hotellfrokost, er noe som bekreftes ved at cirka 95 prosent av alle hotellgjestene ved Scandics norske hoteller spiser frokost når de overnatter på hotellet. Og da er det kanskje ikke så rart at frokosten spiller en sentral rolle, også når gjestene velger hvor de ønsker å bo. I en undersøkelse YouGov har gjort på vegne av Scandic, svarer nesten halvparten at frokosttilbudet er svært viktig for valg av overnattingssted. Kun 13 prosent sier at frokost ikke er viktig ved valg av hotell. Felles for de aller fleste reisende er altså begeistringen for hotellfrokosten. Dette motiverer i Scandics satsing på frokost.

– Vi har som mål at Scandic skal være best på frokost, og derfor jobber vi hele tiden med å videreutvikle og forbedre oss. At frokost påvirker gjestenes valg av hotell, motiverer oss selvfølgelig til å legge inn det lille ekstra, og anerkjennelsene fra Twinings Best Breakfast bekrefter at vår innsats gir uttelling, sier Malting.

Måtte bygge ut

En utfordring med å opprettholde Scandic Nidelvens svært høye og selvpålagte krav til frokosten, har kommet fra uventet hold, nemlig sin egen frokostsuksess.

– Når vi tidligere har hatt fullt hus i helgene, med rundt 700 gjester, og alle ønsket å sitte ekstra lenge og nyte Norges beste frokost, så har vi rett og slett skapt et logistikkproblem for oss selv, sier Vassdal.

Løsningen ble å utvide videre ut i Nidelven, for å gi plass til flere frokostgjester.

– 40 millioner kroner kostet det å bygge restauranten ytterligere 17 meter ut i elven, og vi har nå hele 200 ekstra sitteplasser. På den måten kan man si at frokostposisjonen vår er blitt svært kostbar, men samtidig får vi daglig tilbakemeldinger fra gjester om at de velger oss foran andre hoteller i Trondheim, nettopp på grunn av vår frokost. Derfor er jeg sikker på at det var en klok investering.

Hotelldirektøren avviser derimot at alle prisene går til hodet på trønderne.

– Vi er aldri bedre enn siste serverte frokost, og vår ambisjon er å gi våre gjester Norges beste start på dagen, hver eneste dag. Grytidlig i morgen er vårt dedikerte frokostteam klare igjen, og du kan si det sånn at den som skal slå oss på frokost, ja den må stå tidlig opp om morgenen, sier Vassdal med et smil.

Om Twinings Best Breakfast

Twinings Best Breakfast regnes som det uoffisielle NM i hotellfrokost. Kåringen arrangeres av Haugen-Gruppen, som er en importør av merkevarer i Skandinavia innen dagligvare, storkjøkken og vin. Konkurransen gjennomføres ved at Haugen-Gruppens konsulenter, som består av kokker og sommelierer, samt en uavhengig jury, vurderer mer enn 400 hoteller rundt om i landet.

Kriteriene hotellfrokostene vurderes ut fra, er blant annet kvaliteten på produktene, utvalg, presentasjon, informasjon til gjestene, service, atmosfære, renhold og ryddighet. Twinings Best Breakfast arrangeres for 14. året på rad, og Scandic Nidelven har vunnet kåringen hele tolv ganger.

Resultater Twinings Best Breakfast 2018

Finale:

  1. Scandic Nidelven
  2. Thon Hotel Lofoten
  3. Scandic Hell, Værnes

Fylkesvinnere:

Sør-Trøndelag: Scandic Nidelven, Trondheim
Nord-Trøndelag: Scandic Hell, Værnes
Møre og Romsdal: Scandic Parken, Ålesund
Sogn og Fjordane: Scandic Sunnfjord Hotel & Spa, Førde
Hordaland: Scandic Byparken, Bergen
Rogaland: Scandic Maritim, Haugesund
Vest-Agder: Scandic Kristiansand Bystranda
Vestfold: Scandic Park Sandefjord
Buskerud: Scandic Ambassadeur Drammen
Hedmark: Scandic Elgstua, Elverum
Aust-Agder: Thon Hotel Arendal
Telemark: Quality Hotel Skjærgården
Akershus: Thon Hotel Oslo Airport
Oslo: Thon Hotel Rosenkrantz
Oppland: Hafjell Hotel
Østfold: Refsnes Gods
Finnmark: Thon Hotel Kirkenes
Troms: Thon Hotel Harstad
Nordland: Thon Hotel Lofoten

Foto: Hotelldirektør på Scandic Nidelven, Kjetil Vassdal, Stephen Twining, og Food & Beverage Manager på Scandic Nidelven, Lasse Waagbø. Foto fra Scandic Hotels.

Thon Hotel Lofoten tok andre plass i Twinings Best Breakfast-konkurransen

$
0
0

Blant mer enn 400 hoteller tok Thon Hotel Lofoten andre plass i konkurransen om Norges beste hotellfrokost.

– Vi er utrolig stolt av frokosten vår, og det er veldig artig at vi nå har etablert oss stabilt som et av Norges aller beste frokosthoteller. Ekstra gøy er det at vi har klart dette med god hjelp fra lokale samarbeidspartnere. Vi legger ned mye arbeid, sjel og kreativitet i frokosten vår. Naturen rundt oss tilbyr noen av verdens beste råvarer, og på frokostbordet i Svolvær kan man finne produkter som produseres i nærheten av hotellet. Vi ønsker også å vise frem det beste Nord-Norge – Lofoten og Svolvær – har å tilby på matfronten, med lokale spesialiteter og hjemmelagde retter. På denne måten får vi ta del i innsatsen med å gjøre lokal matproduksjon økonomisk bærekraftig, og det føles godt, sier hotelldirektør Erik Taraldsen i en pressemelding.

Lokale spesialiteter og hjemmelaget mat

På Thon Hotel Lofotens frokostbuffet står blant annet lokale spesialiteter, som Lofotsalami, geiteramssaft, rogn røkt på bøkeflis, røkt laks fra Kabelvåg, og oster fra Aalan Gård.

Hotellet lager også egne retter, som syltetøy, kjøttpålegg, kaviar, sild, varmrøkt laks, lønnesirup, sauser og leverpostei. I tillegg er all varmmaten laget fra bunnen av, i et av hotellets mange kjøkken.

– Frokosten som serveres på Thon Hotel Lofoten er helt suveren! Det er derfor ikke overraskende at hotellet nok en gang når toppen i Twinings Best Breakfast-konkurransen. Kjøkkenet, frokostkokkene, servitørene og de øvrige medarbeiderne på hotellet gjør en strålende innsats med mat, presentasjon og service. For Thon Hotels er det veldig viktig at gjestene stoler på at vi leverer gode produkter. At vi har såpass mange hoteller som hevder seg i konkurransen, er derfor gledelig, sier Morten Thorvaldsen (under), konserndirektør for Thon Hotels.

Konserndirektør for Thon Hotels, Morten Thorvaldsen. Fotograf: Gry Traaen.
Konserndirektør for Thon Hotels, Morten Thorvaldsen. Fotograf: Gry Traaen.

Vant i 2016

Thon Hotel Lofoten tok første plass i frokost-konkurransen i 2016. Året etter kom hotellet på andre plass. Samme år ble hotellet også kåret til Årets Matgledebedrift.

Thon Hotel Lofoten ligger idyllisk til ved havet, i havnen i Svolvær. Hotellet har 190 rom, restaurant, bar og en moderne kurs- og konferanseavdeling.

Twinings Best Breakfasts hederspris for 2018

Hedersprisen i år gikk til frokostansvarlig Zoltan Berkes ved Thon Hotel Rosenkrantz Oslo.

Prisen hedrer ildsjeler som bidrar til de gode hotellfrokostene, og personer som har gjort en innsats utover det vanlige.

– Det er fantastisk at denne prisen går til en av våre medarbeidere i Thon Hotels. Zoltan er kokkeutdannet, og har vært ansvarlig for frokosten på hotellet siden 2014. Han har gjort en eksepsjonelt god jobb, og er lidenskapelig opptatt av mat. Han liker å eksperimentere med ulike råvarer fra naturen. I tillegg er han svært utadvendt, og trives med å snakke med gjestene ute i frokostsalen. Det setter gjestene stor pris på, sier Morten Thorvaldsen.

Toppfoto: Thon Hotel Lofoten serverer lokale råvarer, hjemmelagde spesialiteter, og har en frokostbuffet det tar flere timer å spise seg gjennom. Foto fra Thon Hotels.

Nordens største hotellkjede på plass i Indre Østfold: Scandic Brennemoen åpner i dag

$
0
0

I dag åpner Scandic Brennemoen offisielt. Hotellet ligger midt mellom Askim og Mysen i Indre Østfold. Åpningen markerer også at Nordens største hotellkjede er på plass i en region i sterk utvikling, kun 45 minutter fra Oslo.

– Dette er min femte hotellåpning, men det er like spesielt og morsomt hver gang, sier en stolt hotelldirektør Marit Bjørnland (under).

Marit Bjørnland, direktør på Scandic Brennemoen. Foto fra Scandic Hotels.
Marit Bjørnland, direktør på Scandic Brennemoen. Arkivfoto fra Scandic Hotels.

Administrerende direktør i Scandic Norge, Svein Arild Steen-Mevold (under), er også strålende fornøyd med å åpne det nye hotellet.

– Gratulerer til hele regionen med et splitter nytt hotell. Scandic Brennemoen er like mye til for lokalbefolkningen som for tilreisende, og vi gleder oss over den gode mottagelsen hotellet allerede har fått, sier han i en pressemelding.

Svein Arild Sten-Mevold, administrerende direktør i Scandic Norge. Foto fra Scandic Hotels.
Svein Arild Sten-Mevold, administrerende direktør i Scandic Norge. Foto fra Scandic Hotels.

Skal sette Indre Østfold på kartet

Scandic Brennemoen ligger midt mellom Askim og Mysen i Indre Østfold, kun 45 minutter fra Oslo, og med kort kjøreavstand til Follo og de andre Østfold-byene. Hotellets plassering, tett på E18, gjør hotellet lett tilgjengelig for gjester fra Oslo og Akershus, samt resten av Østfold og Sverige. Scandic-sjefen er sikker på at hotellet, takket være Bjørnland og hennes medarbeidere, vil bidra til å sette Indre Østfold enda mer på kartet.

– Indre Østfold som konferansedestinasjon er et ubeskrevet blad for mange fra Oslo-området, men med enkel adkomst, god service, flotte fasiliteter og gode samarbeidspartnere, er jeg helt trygg på at hotell og regionen vil bli et mer attraktivt og spennende sted å arrangere møter og konferanser, sier Steen-Mevold.

Fornøyd ordfører

Eidsberg-ordfører Erik Unaas har vært en av de største pådriverne for hotellet. Han ser mange muligheter med hotellets beliggenhet, i en region i spennende utvikling. Å få på plass et stort konferansehotell i Indre Østfold er svært kjærkomment.

– Dette er en stor dag, som hele Indre Østfold har ventet på lenge. Som ordfører og regionpolitiker er jeg overbevist om at hotelletableringen på Brennemoen er noe av det viktigste som har skjedd Indre Østfold på mange, mange år. Scandic Brennemoen blir liggende midt i den nye storkommunen som vi bygger i Indre Østfold. Med 45.000 innbyggere, et rikt næringsliv, idrettsorganisasjoner, mye frivillighet og mange andre, som lenge har ventet på et slikt stort kurs- og konferansehotell, er grunnlaget for drift og utvikling så absolutt tilstede, sier Unaas.

Positive tilbakemeldinger

Selv om offisiell åpning er i dag, har hotellet allerede vært åpent et par uker, og rukket å bli besøkt flittig av både boende gjester og møte- og konferansegjester.

– Vi har hatt flere dager med helt fullt belegg, både på overnatting og møter, så vi har virkelig blitt kastet rett ut i det. Det er imidlertid bare gøy, og spesielt når vi mottar så mange positive tilbakemeldinger som vi har fått så langt, sier hotelldirektøren.

Hotellet er arbeidsplass for cirka 20 medarbeidere, og Bjørnland har vært opptatt av å rekruttere dyktige, lokale ansatte. Lokalmarkedet er viktig for hotellet, og hotelldirektøren lover at hotellet vil jobbe for å få en solid lokal forankring, med dyktige samarbeidspartnere, og med å bygge gode relasjoner.

– Scandic Brennemoen skal være en møteplass for lokalbefolkningen, når de ønsker å spise en bedre middag eller våkne opp til Scandics prisbelønte frokost. Her kan man like gjerne feire bryllup og konfirmasjon, som arrangere møter eller kick off med bedriften.

Fakta

Scandic Brennemoen har 100 rom og 200 senger, herunder ti tilgjengelighetsrom. Hotellet har en restaurant med plass til 150 gjester, og en konferansesal for nærmere 200, samt en rekke mindre møterom. Trimrommet har trolig Indre Østfolds råeste utsikt. Brennemoen ligger i et område med næringsaktivitet, hvor det ventes flere større utbygginger de nærmeste årene, og hotellet har en sentral beliggenhet i forhold til E18, med kort vei til Oslo, Sverige og de øvrige Østfold-byene. Ekspressbuss mellom Oslo og Mysen stopper rett ved hotellet, og det er stor gratis parkering for gjester. Scandic Brennemoen blir Scandics tredje hotell i Østfold, i tillegg til Scandic Sarpsborg og Scandic City i Fredrikstad.

Toppfoto: Fra lobbyen på Scandic Brennemoen i Indre Østfold. Foto fra Scandic Hotels.

Nå kan du enkelt sjekke størrelsen på håndbagasjen

$
0
0

Det kan ofte være vanskelig å finne riktig størrelse på håndbagasjen når en skal ut og reise. KLM lanserer nå en ny app, som gir reisende mulighet til å sjekke størrelsen på håndbagasjen – helt enkelt, ved hjelp av mobilen.

Appen er laget ved hjelp av AR-teknologi (augmented reality), og bruker mobilens kamera som en kvalitetssjekk på bagasjestørrelse. Kamera viser en virtuell sekk eller koffert, som indikasjon på de rette målene. Ved hjelp av kun mobilen, kan en dermed peke kamera mot håndbagasjen, for å se hvordan størrelsen stemmer overens med de målene flyselskapet tillater om bord.

Messenger kunngjorde tidligere i år at AR-teknologi skulle bli tilgjengelig gjennom deres plattform. KLM er, med sin nye bagasjesjekk, et av de første selskapene som tar i bruk denne teknologien i Messenger. Flyselskapet har også tidligere tatt i bruk kunstig intelligens, for å gjøre reisen enklere for sine kunder. Gjennom funksjonen BlueBot kan KLM-reisende blant annet bestille flybilletter på en smidig og enkel måte, gjennom Messenger. I takt med utviklingen innen AR-teknologi, ønsker KLM å videreutvikle, og forbedre sine tjenesten i fremtiden.

– Vi er veldig stolte av vårt samarbeid med Messenger, og at vi gjennom denne teknologien kan hjelpe våre kunder til en enklere reise. KLM jobber for å følge den siste utviklingen, og vi ligger helt klart i forkant i Norden. For oss handler det om å bruke ny teknologi til å utvikle nye løsninger, som er med på å forbedre servicen og opplevelsen for kundene våre, både før, under og etter reisen, sier salgsdirektør Halvor Gløersen i Air France KLM Norge.

KLMs nye bagasjesjekk er tilgjengelig på iPhone (6s og nyere), og kan enkelt finnes hos KLM på Messenger under «Plan & Book».

Se hvordan bagasjesjekken fungerer her:

Foto: Sjekk at du har korrekte mål på håndbagasjen, med AR-teknologi. Foto fra KLM.

Viewing all 1998 articles
Browse latest View live